2024 mai | ||||||
Lu | Ma | Mi | Jo | Vi | Sb | Du |
|
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|
|
Abonare la newsletter
Te vom contacta!
oct
8
8. octombrie 2016 sâmbătă
Planta Maca este cultivată în mod exclusiv pe suprafeţele aflate la altitudini de 4-5000 metri în Anzii Peruvieni.
Conform surselor este o plantă anuală, iar alţii o descriu ca pe o plantă bianuală. Rădăcina de culoare aurie, roşie, mov, albastră, neagră sau verde este considerată aliment foarte valoros
în acea regiune.
Principalele substanţe nutritive:
glucide (60%)
proteine (10%)
fibre alimentare(8,5%)
grăsimi (2,2%)
precum şi uridină, acid malic şi derivate
benzilice, glucozinolaţi.
Este bogată în minerale (seleniu, calciu, magneziu, fier), în acizi graşi (acid linolenic, acid palmitic, acid oleic), iar pe lângă acestea mai conţine aminoacizi şi diferite polizaharide.
Cele două substanţe active deosebite (1R,3S)-1-metiltetrahidro-carbolin-3-acid carboxilic, care are efecte asupra sistemului nervos central şi p-metoxibenzilic izotiocianat, care este considerat ca afrodisiac.
Efectele principale:
În primul rând este un aliment benefic, afrodisiac, ajută în calmarea simptomelor menopauzei, conform cercetărilor creşte numărul şi viabilitatea spermatozoizilor.
Unele surse o consideră o plantă adaptogenă.
Trebuie subliniat faptul că Maca este un aliment consumat de peste 2000 de ani. Conform unor credinţe străvechi, luptătorii incași, înainte de a pleca în război, întotdeauna consumau din
această plantă, pentru a-şi mări forţa fizică, iar femeile pentru a-şi menţine fertilitatea. Afirmaţia cea mai credibilă este aceea că Maca poate creşte numărul şi viabilitatea spermatozoizilor.
Rădăcina plantei Maca nu are o doză zilnică limitată, necunoscându-se efecte secundare.